Maru 123, takie małe ASO sobie robię jeszcze podnośnik taki mały hydrauliczny muszę zakupić bo te co są oryginalne to o kant dupy potłuc
objawy zużycia sprzęgła...
Zwiń
X
-
objawy zużycia sprzęgła...
Ponieważ nigdy nie miałem jeszcze do czynienia z wymianą tarczy sprzęgła, to proszę o podpowiedź: jakie są objawy zużycia sprzęgła? kiedy nadaje się do wymiany? czy wymiana przeważnie dotyczy jedynie tarczy?strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
-
-
wymienia sie z reguly tarcze, docisk i lozysko wyciskowe. ich trwalosci osobno roznia sie o kilkadziesiat tysiecy km, ale nie ma sensu rozbebeszac wszystkiego np. po uplywie roku dlatego wymienia sie calosc.
objawy to najczesciej slizganie sie sprzegla, jego glosna praca (wycie przy ruszaniu), czasem wyczuwalne (ale duze) drgania na pedale sprzegla podczas ruszania.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
A czy to jest objaw zużycia sprzęgła:
Przy delikatnym ruszeniu (rano, po raz pierwszy) koła pod podłogą dudnią tak, jak by traciły przyczepność (buksowały) i wszystko się trzęsie. Po kilku ruszeniach wszystko się normalizuje i potem mam spokój - do następnego poranka. Pomaga też przy pierwszym ruszaniu:
- dynamiczne ruszenie - wtedy nie dudni
- kilkukrotne ruszenie na półsprzęgle (jak przy podjeżdżaniu w korku) wtedy też nie dudni.
Co dziwne nie dzieje się tak każdego dnia, tylko nieraz.
Już nie raz miałem koszmary (finansowe) o wymianie sprzęgła, ale śmigam tak już 30.000 - 40.000 km, a może więcej i nie wiem co to jest.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz